Afspraak maken

Alliander DGO: Een duurzame visie op een mooie toekomst

Er zijn in Nederland volop kansen om te verduurzamen. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling signaleert deze kansen en maakt er werk van – zo ook in Westland. Wat is nou precies de rol van deze partner van Warmtebedrijf Westland? En hoe werkt zo’n warmtenetwerk in de praktijk? Vijf vragen aan André Schiltmans, Senior Business Ontwikkelaar bij Alliander DGO, over zijn visie op het telen van de toekomst.

1. Wat doet Alliander DGO op het gebied van verduurzamen?
We houden ons bezig met projecten die Nederland steeds een stukje duurzamer maken. Zo legden we eerder dit jaar een warmtenet aan in Hengelo om woningen en bedrijven te kunnen verwarmen met restwarmte van AkzoNobel en werden in Nijmegen 3.700 nieuwe woningen aangesloten op de restwarmte van afvalenergiecentrale ARN. We werken altijd samen met verschillende partners om tot het beste resultaat te komen en dat is ook wat we in Westland gaan doen. De manier waarop de netwerken die wij aanleggen bronnen en afnemers verbinden is uniek: het zijn stuk voor stuk open warmtenetten met een onafhankelijke netbeheerder. Zo zorgen we samen voor betaalbare en betrouwbare oplossingen voor de lange termijn.

2. Waarom is het warmtenet zo belangrijk voor Westland?
Een duurzaam warmtenet is een mooi middel om de energietransitie in gang te zetten. Het verduurzamen van de glastuinbouw kan ontzettend goed met restwarmte en met de haven van Rotterdam vlakbij heeft Westland een enorme capaciteit beschikbaar. Daarnaast is er ook steeds meer behoefte om te verduurzamen. De vraag neemt toe en met dit soort projecten het aanbod ook. Het is een positieve trend die goed is voor de circulaire economie en voor onze planeet. Zo zie ik het telen van de toekomst: Greenport Westland die volledig duurzaam opereert, zonder ongezonde uitstoot en met kassen vol prachtige producten. Wat mij betreft is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid.

3. What is in it voor de telers – waarom zou iemand overstappen na het investeren in een WKK?
Het gebruik van aardgas staat enorm onder druk. Dat heeft aan de ene kant te maken met de gasprijs en de situatie in Groningen, maar aan de andere kant ook met mogelijke overheidsbesluiten over het gebruik van gas op de lange termijn. Als een bedrijf geen gas meer kan, wil of mag gebruiken is warmte een goed alternatief. Wij werken altijd met open netwerken, zodat er meerdere bronnen – zoals geothermie en restwarmte – gecombineerd kunnen worden en de afnemers een eerlijke en aantrekkelijke prijs betalen omdat er meerdere aanbieders zijn. De langetermijncontracten bieden een vaste prijs over meerdere jaren en die zekerheid onderneemt natuurlijk een stuk makkelijker. En nog een stukje zekerheid: met onze grote back-up capaciteit garanderen we constante levering. In eerste instantie blijven sommige bedrijven de WKK nog gebruiken naast het warmtenet, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit of voor het produceren van CO2. Op termijn is het door de gecombineerde levering van warmte en CO2 voor veel telers interessant om volledig over te stappen en de gasrekening naar 0 te brengen.

4. Hoe gaat de aansluiting precies in z’n werk?
Glastuinbouwbedrijven kunnen heel eenvoudig gebruik maken van het warmtenetwerk, de aansluiting bestaat uit een warmtewisselaar en wat leidingwerk om te verbinden met het warmtesysteem van de kas zelf. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we op 21 oktober 2022 de eerste warmte leveren. We zijn momenteel druk bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van het netwerk dat in Westland gelegd gaat worden en we beslissen begin 2020 over de daadwerkelijke aanleg. Eenmaal aangesloten op het warmtenet draait alles op het bedrijf zoals het altijd draait, alleen verwarm je de kassen niet met behulp van gas, maar met behulp van restwarmte.

5. Smaken duurzaam geteelde tomaatjes lekkerder, duurzaam geteelde bloemen mooier?
Ik ben zelf natuurlijk geen teler, maar ik weet wel dat de appeltjes uit de appelboom in mijn eigen tuin het allerlekkerst smaken. Dat heeft denk ik te maken met de liefde en aandacht die ik eraan besteed, een soort emotionele waarde zeg maar. Wat mij betreft werkt het met duurzaam geteelde tomaatjes – of komkommers, paprika’s en orchideeën – precies hetzelfde: ze zijn geproduceerd met liefde voor de natuur en het milieu. Dat kan niet anders dan goed zijn voor de smaak van een vrucht of de schoonheid van een bloem of plant!